Relatietherapie
Goede relaties ontstaan niet zo maar, ze behoeven tijd, geduld en twee mensen de echt bij elkaar willen zijn. 'Verliefdheid maakt blind' is een bekend gezegde dat veel waarheid in zich heeft. In het begin van de meeste relaties voelt de relatie heel anders dan na een aantal jaren. In het begin ben je twee individuen - alles is nieuw en er is veel te ontdekken in elkaar. Je bent minder kritisch, er is vaak een duidelijk gevoel van de ander te willen, de scherpe randjes schuren nog niet zo, er is passie en oprechte interesse in elkaar. Het is normaal dat deze elementen veranderen, zowel in positieve zin als in negatieve zin. Je raakt meer en meer op elkaar ingespeeld en leert elkaar volledig kennen. Geweldig als je samen een team vormt en het gaat om het reilen en zeilen van het gezin of het huishouden, maar de keerzijde is dat dan ook het gevoel van sleur kan geven en dat voorspelbaarheid op de loer ligt.
Bovenstaande schijnt een lichtje op een klein stukje van de complexiteit van relaties. Er liggen verschillende valkuilen op de weg als je in een relatie bent. Belangrijk is te weten dat hoe uitzichtloos het soms ook voelt, het soms kan helpen om samen de relatie onder een vergrootglas te leggen met een relatietherapeut. Soms zijn het juist deze uitzichtloze situaties die de mogelijkheid bieden je relatie naar een volgend stadium te brengen. Volwassenheid aanbrengen in je relatie is een belangrijke sleutel, het kan zorgen voor meer intimiteit, zowel fysiek, geestelijk en spiritueel. We hebben allemaal een verhaal en soms is het nodig dat het verhaal gehoord wordt.
|
De meeste relatie therapieën leggen de nadruk op het aanleren van nieuwe communicatie technieken; luister- en gespreksvaardigheden, empathisch luisteren, comprimeren en onderhandelen. Deze vaardigheden hebben zeker hun waarde en plek maar het probleem van het vast lopen gaat vaak verder dan communicatie. Er is vaak geen gebrek aan communicatie. Stellen kunnen namelijk communiceren wat ze willen, maar het probleem ligt vaak op het terrein van het niet kunnen verdragen van de boodschap die gecommuniceerd wordt. Er kan een emotionele blokkering zijn waardoor de communicatie niet gehoord wordt. Emotionele blokkering vraagt om groei en ontwikkeling. De mate waarin je de verbinding aan kan met jezelf bepaald soms ook de mate waarin je de verbinding aan kan met je partner. Soms is het niet de relatie die in de weg staat maar de wijze waarop twee individuen in de relatie staan, dit perspectief voelt vaak bevrijdend en is vaak al de eerste stap naar het weer tot elkaar komen.
Je kunt je verbonden voelen met een ander vanuit verschillende plekken - energetische harmonie, seksuele alchemy, intellectuele verbinding - maar deze zullen je geen levenslange duurzaamheid geven. Je hebt iets nodig dat dieper gaat, dat voorbij de veranderende overeenkomsten tussen jullie beide gaat.
Het is het gevoel van levende fascinatie, fascinatie voor het innerlijke leven van de ander, hoe deze de realiteit organiseert, hoe ze haar gevoelens uit, de ondoorgrondelijke eindeloze diepte van iemands zijn. Om te horen hoe zijn ziel het uitschreeuwt naar die van jou, keer op keer en nooit ook maar interesse verliezen in wat zij probeert duidelijk te maken. Als dat er is, zal er liefde zijn ook wanneer het lichaam ziek wordt, wanneer sexualiteit vervaagd, wanneer de projectie van perfectie al lang is verbrijzeld. Als dat er is, zul je zwemmen in de water van liefde tot het laatste zuchtje adem… ~ Jeff Brown |